Sağlık

Polikistik Over Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

24 Nisan

Polikistik yumurtalık sendromu nedir?

Polikistik yumurtalık sendromu (PCOS), bir kadının östrojen ve progesteron hormon düzeylerinin dengesiz olduğu bir durumdur. Bu yumurtalık kistlerinin (yumurtalıklarda benign kitlelerin) büyümesine yol açar. Polikistik yumurtalık sendromu, kadınların adet döngüsü, doğurganlık, kalp fonksiyonu ve görünümü ile ilgili sorunlara neden olabilir.

Polikistik yumurtalık sendromu neden olur?

Polikistik yumurtalık sendromu’un kesin nedeni bilinmemekle birlikte, doktorlar hormonal dengesizliklerin ve genetiğin rol oynadığına inanıyorlar. Annesinde veya kız kardeşinde de polistik over rahatsızlığı olan kadınlarda Polikistik yumurtalık sendromu gelişme olasılığı daha yüksektir.

Adrojen hormonunun aşırı üretilmesi, başka bir faktör olabilir. Androjen, kadın vücudunun ürettiği bir hormonudur. Polikistik yumurtalık sendromu’lu kadınlar androjen hormonunu normalden daha yüksek seviyelerde üretirler. Bu ovulasyon sırasında yumurtaların gelişimini ve salınmasını etkileyebilir. Fazla insülin (şekerleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan bir hormondur) yüksek androjen düzeylerine neden olabilir.

Polikistik yumurtalık sendromu Belirtileri

Polikistik yumurtalık sendromu semptomları tipik olarak bir kadın menstruasyon dönemine girdikten sonra başlar. Belirtilerin türü ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Polikistik yumurtalık sendromu’un en yaygın özelliği, düzensiz adet dönemidir.

Polikistik yumurtalık sendromu, kadın hormonlarında bir azalma demek olduğundan, bu durum, kadınların bazı erkek özelliklerini geliştirmesine neden olabilir, örneğin:

  • Yüzde, göğüste, karında, parmak ya da ayak parmaklarında tüylenme
  • Göğüslerde küçülme
  • Daha kalın ses

Diğer semptomlar şunları içerir:

  • Akne
  • Kilo almak
  • Pelvik ağrısı
  • Kaygı veya depresyon
  • Infertilite (kısırlık)

Hastalığın belirtileri olmamasına rağmen, Polikistik yumurtalık sendromu’lu birçok kadın, diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi diğer eş zamanlı sağlık sorunlarına sahiptir. Bunlar Polikistik yumurtalık sendromu hastalarında tipik kilo artışıyla bağlantılıdır.

Polikistik yumurtalık sendromu nasıl teşhis edilir?

Polikistik yumurtalık sendromu için kesin bir test yok. Teşhis koymak için doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı gözden geçirecek ve olası diğer koşulları ortadan kaldırmak için testler yapacaktır. Doktorunuz, şişmiş yumurtalık veya şişmiş bir klitoris gibi Polikistik yumurtalık sendromu bulguları aramak için fiziksel ve pelvik muayene yapacaktır.

Hormon düzeylerini ölçmek için yapılan kan testleri genellikle aşağıdaki gibidir;

  • Vücudunuzun tiroid hormonunun ne kadarının ürettiğini belirlemek için tiroid fonksiyon testleri
  • Kan şekeri düzeylerini ölçmek için glikoz testleri
  • Kandaki kolesterol miktarını değerlendirmek için lipid seviyesi testleri

Polikistik yumurtalık sendromu nasıl tedavi edilir?

Polikistik yumurtalık sendromu tedavisi iyileştirici değildir. Tedavi, semptomların kontrol altına alınmasına ve komplikasyonları önlemek için durumun yönetilmesine odaklanmaktadır. Özel belirtilere bağlı olarak tedavi kadından kadına farklılık gösterecektir.

Polikistik yumurtalık sendromu’lu tüm kadınlara, özellikle aşırı kilolu olanlara, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz önerilir. Bu menstrual döngü düzenlenmesine ve kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.

Hamile kalmak istemeyen kadınlara doğum kontrol hapları verilebilir. Bunlar akne tedavisinde, menstrüel siklusun düzenlenmesinde ve vücuttaki testosteron gibi erkek hormon seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Polikistik yumurtalık sendromu’lu bir kadın kısırlık rahtsızlığına sahipse, ovulasyona yardımcı olması için doğurganlık ilaçları verilebilir.

Anti-androjenler, erkek hormon seviyelerini düşüren ilaçlardır. Bunlar aşırı kıl büyümesini durdurmanıza ve sivilceleri azaltmanıza yardımcı olabilir. Diyabet ilaçları kan şekeri ve testosteron seviyelerini düşürmek için de reçetelenebilir. Polikistik yumurtalık sendromu’lu bazı kadınlar için cerrahi tavsiye edilebilir. Yumurtalık sondajı, doktorunuzun, yumurtalık kısmını yok etmek için, bir elektrik akımı taşıyan küçük bir iğne ile yumurtalık delme prosedürüdür. Bu, yumurtlamayı teşvik edip erkek hormon seviyelerini düşürebilen kısa vadeli bir çözümdür.

Polikistik yumurtalık konulu yazımızı beğendiyseniz hamilelik belirtileri olarak hazırladığımız rehberimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Beğenebileceğiz yazılar

18. Haftada Hamilelik

Bu hafta bebeğinize giden kan akışının artmasından dolayı vücudunuzda ki değerlerin hepsi...

Gebelik şekeri nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne zaman ölçülür?

Hamile hanımların, hamile kalmadan önceki hayatlarında var olan ya da olmayan ve...

Bronzlaştırıcı krem tarifi ve bronzlaşmak için doğal yöntem: Bronzlaşmak için ne yapmalıyım?

Evde bitkisel bronzlaştırıcı krem hazırlama. Dr. Ender Saraç bronzlaştırıcı krem tarifi. Nasıl...

Stay Connected With Us