Hamilelik Öncesi

Hamilelik Nasıl Oluşur?

5 Ocak

Evliliğe adım atar atmaz sorulan ilk soru bebek ne zaman geliyor? olur. Evliliğin başında çiftler daha ne olduğunu anlayamadan, gebeliğin bazen hoş bazen sıkıntılı belirtileriyle karşılaşırlar.

Bazen de istenen hamilelik gecikir, hastanelerde testler, tetkikler ve ilaçların, hatta ameliyatların sıkıntıları yaşanır. Bazen de gebeliği önlemek için çeşitli yöntemler kullanılır.

Üreme için gerekenler:

Erkekte sperm üretiminin normal sayıda ve özellikte olması

Sperm kanallarının açık ve fonksiyonunun yeterli olması

Kadında yumurta hücresi üretimi,

Kadında tüplerin açık olması,

Yumurtlama günlerinde cinsel ilişki olması

Sperm ve yumurtanın buluşması ve döllenme,

Döllenmiş yumurtanın yerleşmesine uygun rahim fonksiyonu,

Döllenmiş yumurtanın, rahme yerleşip embriyo ve fetus (cenin) halini alışı,

Gelişimini tamamlamış bebeğin doğumu.

Sperm üretimi:

Erkek üreme hücresi olan sperm, yumurtalarda üretilir. Üretim, kadınlardakinden farklı olarak, buluğ çağında başlar ve hayatın sonuna kadar devam eder. Çünkü kadın periyodunda ayda bir kez yumurtlama (ovulasyon) ile bir adet (nadiren birkaç) yumurta hücresi (ovum) oluşurken, erkekte sperm üretimi süreklidir.

Doğumda erkek yumurtalarında sperm üretecek ana sperm hücreleri (spermatogonium) mevcuttur. Ergenliğe kadar bu hücreler uykudadırlar. Ergenlikle beyinden salgılanan hormonların (FSH, LH) artışı ile yumurta içindeki ana sperm hücrelerinde bölünme başlar. Oluşan yeni hücreler de çeşitli bölünme, gelişme ve farklılaşma aşamalarından geçerek sperm haline gelirler.

Yumurtalarda, dakikada yaklaşık 50-200 bin adet sperm üretilir. Yumurtanın içindeki kanallarda oluşan spermler, yumurtanın üst kutbundaki kapıdan epididim adı verilen kanal sistemi içine girerler. Burada da olgunlaşmaya devam eden spermler, epididimin kuyruk kısmına geldiklerinde bağımsız hareket yeteneği kazanmış olurlar. Bir sperm hücresinin gelişimini tamamlayıp olgun hale gelişi yaklaşık 70 gün sürmektedir.

Sperm, 5-7 mikron boyunda, 3-4 mikron eninde, armut şeklinde baş, 2-3 mikron boyunda boyun ve 40-45 mikron uzunluğunda kuyruk kısımlarından oluşmaktadır.

Yumurtlama (Ovulasyon):

Kadın periyodunun yaklaşık 14. gününde beynin hipofiz(beyin orta kısmında hormon salgılayan bölge) bölgesinden salgılanan hormonlardan LH’nin miktarı, aniden yükselir. Hemen ardından olgun follikülün zarı çatlayarak yumurta hücresi serbest kalır. Bu olaya yumurtlama denmektedir.

Yumurtalıkta, yumurta hücresinin gelişmesi sırasında, östrojen ve progesteron hormonları üretilmektedir. Yumurtlamadan önceki periyodun ilk döneminde östrojen, yumurtlamadan sonraki ikinci dönemde progesteron rahim içindeki dokuların, döllenmiş yumurtanın yuvalanmasına uygun hale gelmesini sağlayan hormon üretilir. Yoksa döllenmiş yumurta rahme yuvalanmayacak ve düşük oluşacaktır.

Döllenme

Döllenme, erkek üreme hücresi olan sperm ile dişi üreme hücresi olan yumurtanın buluşup spermin, yumurta içine girmesi olayıdır. Bu olay, kadın tüplerinden birisinin içinde meydana gelir.

Cinsel ilişkide, boşalmadan sonra meni içindeki spermler, hızla serviks olarak adlandırılan rahmin boyun kısmından içeri girerler. Spermler buradan rahmin içerisinde yukarıya doğru ilerleyerek, tüplerin içerisine girerler ve ilerlemeye devam ederler.

Yumurta hücresi, kadın yumurtalığından serbest kaldıktan sonra karın boşluğunun alt kısmına gelir. Düştüğü yer, tüplerin eldiven parmağı gibi uzantıları olan serbest ucuna yakındır. Yumurta hücresi, tüpün uzantıları tarafından tüpün içine çekilir. Yumurta hücresi tüpün içinde rahim tarafına doğru yavaşça ilerler. Bu sırada tüp içine kadar ulaşmış sperm hücresi varsa, döllenme için karşılaşma gerçekleşmiş olur.

Sperm ile yumurta hücresinin buluşmasından sonra sperm, baş kısmındaki eritici enzimlerle yumurtanın zarlarını delerek yumurtanın içine girer. Bir sperm yumurta içine girdikten sonra yumurta zarının özelliğini değiştirip diğer spermlerin yumurta içine girmesini engeller.

Beğenebileceğiz yazılar

Gebelik şekeri nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne zaman ölçülür?

Hamile hanımların, hamile kalmadan önceki hayatlarında var olan ya da olmayan ve...

​​​​​​​Çocuğumun Alerjisi Olduğunu Nasıl Anlarım?

Alerji zararlı olmayan maddelere aşırı karşı olma durumudur. Alerji durumu çok can...

Çocuklarda Bahar Alerjisiyle Başa Çıkmanın Yolları

Baharın gelişiyle havalar ısınmasıyla bahar alerjisinin de habercisidir. Bahar aylarında polenleri ve...

Stay Connected With Us