Çocuk

​​​​​​​Çocuklarda Yemek Yeme Sorunlarıyla Baş Etmenin Yolları

4 Nisan

Çocukların yemek yeme sorunları anneler için bir kabusa dönüşüyor. Sürekli olarak yemek seçme, iştahsızlık ve oyun oynamak isteğinden yemek yemeden kaçarlar. Çocukların yemek yememesisin altında bazı sorunlar vardır. İştahsızlık bu sorunlardan biridir. İştahsızlığın nedenleri ise diş çıkarma, parazit, psikolojik sorunlar veya ateşli hastalıklar olabilir.

Çocuklarda Yemek Yeme Alışkanlığı Ne Zaman Başlar

Çocuklarda yemek yeme alışkanlığı annenin hamilelik döneminde başlar. Anne hamileyken en çok neyi yerse çocukta aynı yiyeceği sevdiği görülür. Bu yüzden anne hamileyken her meyve ve sebzeleri yemesi çocuğunda sevmesini sağlayacaktır. Anne yeni doğmuş bir bebeği bile her şeyi yemeye alıştırmaya başlar. Emziren anneler meyve ve sebze, süt ve süt ürünlerini, eti, yumurtayı tüketirse düzenli olarak emzirirken bu besinleri tadını bebeğine tattırır. Bebeğini mama ile büyüten annelerde ek gıdaya geçişlerinde bebeğinin ağız tadının alışması için yiyeceklerin hepsinden az az tattırmalı. Sevmediği yiyeceği aradan belli bir zaman geçtikçe tekrarlarsanız yemeğin tadına alışmaya başlayacaktır.

Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Varsa Nasıl Davranılmalı

  • Çocuklara yemek yemenin önemini anlatmak gerekir. Sağlıklı büyümek için çocuklarınızın ilgi duyacağı yemek yeme ile hikayeler anlatabilirsiniz.
  • Ailede büyükler yemek seçerlerse bu davranış çocuklara da yansır. Çocuklarınıza örnek olmanız gerekir. Tabağınızdaki yemekleri seçmeden yerseniz çocuğunuzda sizi örnek alacaktır.
  • Çocuklara yeni yiyecek tattıracaksanız bu yemeği çocuklarınızın için süsleyerek ve şekiller vererek yemeği yemek için özendirebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun yemek yemesi için peşinden koşturmayın. Bu durum çocuklara yemeği yemesi daha itici gelir. Bırakın acıkınca kendi yemek isteyecektir.
  • Yemek yemeden önce sıvı içecekleri içmelerine izin vermeyin. Mideleri küçük olduğu için içecekler tokluk hissi verecek ve iştahını kesecektir. Yemeklerden bir saat önce içecekleri tüketmelerine izin vermeyin.
  • Yemek saatleriniz hep aynı saatte olsun. Aynı saatte yemek yenmesi düzenli beslenmesini sağlayacaktır.
  • Çocuklarınızın tabaklarını doldurmayın ve zorlamayın. Bu durum çocuklarda daha çok isteksizlik yaratır.
  • Yemek yerken oyun oynamasına veya televizyon izlemesine izin vermeyin. Çünkü yemek yemeye odaklanamaz.
  • Çok sık aynı yemeği yapmayın ki çocuğun yemekten sıkılmasın. Farklı yemekler deneyerek damak tatlarını zenginleştirin.
  • Gün içerisinde çok fazla abur cubur tükettirmeyin. Çünkü iştahını kesecektir.

 

 

Beğenebileceğiz yazılar

Hafta hafta gebelik : 39. Hafta

Gittikçe sona yaklaşan hamilelik döneminizde bebeğiniz 3-3,5 kilo arasında boyu ise ortalama...

13. Haftada Hamilelik

13. hafta hamilelikte balayı haftası olarak adlandırılmaktadır. Çünkü bu hafta biraz daha...

Bebeğinizin Sağlıklı Büyümesinde Yardımcı Ürünler

Bebekler için en değerli besin anne sütüdür. Bazı durumlarda anne sütü yetersiz...

Stay Connected With Us