Bebek

Bebeğin Vücut Yapısının Özellikleri ve Gelişmesi

5 Ocak

Sindirim Sistemi

Bebeğin sindirim sistemi,gerek yapısı gerekse çalışması yönünden, daha büyük çocukların ve yetişkin insanlarınkinden farklıdır.  Bağırsaklar,bütün vücut uzunluğunun dört misli daha uzundur. Bebeğin sindirim sistemi, anne sütünü olduğu gibi,anne sütü yerine kullanılabilen mamaları alacak, sindirecek ve emecek şekilde gelişmiştir.  Mide-bağırsak kanalı gelişmesinin büyük bir kısmı süt çocukluğu döneminde tamamlanır ve bebek böylece artan ihtiyaçlarını karşılayacak gıdaların gerektirdiği uyumu sağlamış olur.  Yeni yeni sindirim bezleri oluşur, tükürük bezlerinde, midede, karaciğerde ve bağırsaklarda bulunan bezler giderek daha çok sindirim salgısı vermeye başlar. 

Bebek Kakası Örneği

Süt çocukluğu döneminin ikinci yarısında ,mide salgısı,yeni doğmuş bebeğinkine göre iki misline,çocuğun okul yaşında ise (10-15 yaşlar) yaklaşık olarak on misline çıkar. Bebeğin kaka yapması aldığı besinlere bağlıdır. Yalnız memeyle beslenen bebeklerde kaka iyi kokulu,altın sarısı renkli olur,ama yeşile çalar sarı,sümüğümsü ya da pütürlü oluşum gösterebilir. Anne sütüyle beslenen bebek günde iki ya da üç kez kaka yapar. İnek sütüyle hazırlanmış mamalarla beslenen bebeğin kakası koyu sarı renkte ve kokuludur. Günlük kaka miktarı ,sütle beslenen bebeklere oranla daha fazladır. 

Kalp ve Kan Dolaşımı

Fetüsün dolaşım sisteminin, bebeğin daimi dolaşım sistemine dönüşmesi,genellikle doğumdan önce tamamlanır. Bebeğin kalbi,daha büyük çocuklarınkine oranla biraz büyüktür ve bir yaşına kadar ortalama 120-140 kez atar. Bu sayı ileri yaştaki bir çocuğun kalp atış oranına göre oldukça yüksektir. 

Üreme Sistemi

Yeni doğmuş erkek çocuklarında testisler torbalarına inmiştir.  Çocukların yaklaşık olarak %90’ı bu durumdadır.  Ancak bazı bebeklerde testislerin torbaya inmesi gecikir ve bebeğin birinci yaşında tamamlanır. Eğer birinci yaşın sonunda testisler torbaya inmemişse (bu duruma çocukların %1’inde rastlanır) ortada tedavisi gereken bir durum var demektir.  Bebeklerde penis ucu ile sünnet derisinin yapışması normaldir. Bu yapışma,sünnet derisinin dar olması ve penis ucundan geriye doğru çekilememesi olayı ile karıştırılmaktadır. Herhangi bir enfeksiyon hali görülmedikçe çok erken sünnet gereksizdir. Ancak sağlık yönünden tehlikeli olabilecekse erken sünnet öngörülür.  Alelade yapışmalar genellikle kendiliğinden çözülmektedir. 

Kız çocuklarda ise iç üreme organları(yumurtalık,rahim,vb. ) ne görülür ne de elle hissedilebilir. Dış üreme organları ise çocukluktan cinsel olgunluğun başlangıç dönemine kadar herhangi bir fonksiyon göstermez. 

Deri ve kaslar

Bebeğin derisi çok hassas ve pembemsidir. Derialtı yağları iyi gelişmemişse ,deri özellikle kalçalarda çapraz,kuvvetli,sucuk şeklinde elastiki yapı,deri dokularındaki bol su nedeniyledir. Deri henüz ince ve hassas olduğundan dış etkilerle örneğin,idrar ve kaka etkisiyle yara alabilir. Yeni doğmuş bebeğin kasları normal olarak güçlü bir gerilime sahiptir. Zamanla bu gerilim azalır. 

Kan

Yeni doğmuş bir bebeğin vücudunda dolaşan kan miktarı,yaklaşık olarak tüm ağırlığının onda biri kadardır. 

Antikor ve bağışıklık

Enfeksiyonel hastalıkların nedeni olan bakterilere karşı kanda antikorlar belirir ve bakterileri öldürür. Bebek ancak 2-3.  ayından itibaren antikor üretme yeteneğini kazanır. Bu zamana dek yalnız plasenta aracılığıyla anneden aldığı antikorlara sahiptir. Annesinden aldığı bu antikorlarla bebek,ilk üç ay içinde kızamık,çocuk felci,kabakulak gibi hastalıklara karşı korunur. 

Beğenebileceğiz yazılar

Hafta hafta gebelik : 39. Hafta

Gittikçe sona yaklaşan hamilelik döneminizde bebeğiniz 3-3,5 kilo arasında boyu ise ortalama...

14. Haftada Hamilelik

14. hafta itibari ile hafta hafta gebelik de 2.trimester dönemine girdiniz, hayırlı...

Down Sendromu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Down Sendromu insanların kromozom yapılarında meydana gelen bozukluk sonucu ortaya çıkan bir...

Stay Connected With Us